Povesti italiene

Mama s-a intors de la tara cu o geanta plina de branza de oi…si istorii.

Cat eram mica, satul din care venea mama si in care eu am crescut (cu intervaluri) mi se parea unul din poveste. Cu oameni deosebiti, pe care ii chema Aglaia, Saveta, Haralambie, Augustin, Leonora si Toader. Casele erau altfel decat cele din alte sate si flori erau mai multe si inghetata mai buna.

De cand au murit buneii, nu mai plec acolo. Nu pot suporta schimbarile. Si faptul ca Aglaile, Savetele si Toaderii nu mai sunt. In schimb, sunt case ca la toata lumea, cu „vagonka” si „steklopakete”, oamenii de Pasti aduc la biserica „panetoane” si linistea din jur e omorata de scutere. Semn ca femeile sunt „la Italia”.

***

Un oarecare Gheorgita, de peste drum de finutsa mea, are 5 copii. Si o casa mare, nefinisata. Copiii ii creste deja singur, iar casa n-o va mai duce la un capat. Nevasta-sa e „italianca” acum. Cu barbat si copil. Si acasa nu mai vrea.

Lui Mitica i-a mers mai mult. Femeia i-a trimis bani de „moped”. Ca sa-si poata plimba cele 3 copile. Mitica, le urca pe toate trei pe scuter, face ocolul satului, mai  trage pe ici pe colo cate o suta de grame si, cand afara s-a intunecat de-a binelea, e gata sa plece acasa. Isi urca fetele pe calul sau de fier, asa beat cum e. Cea mica, de 3 ani – sta in fata. Ea se tine de volanul scuterului. Celelalte doua, una de 4 si alta de 5 ani, stau in spate. Si intre ele, Mitica. Si asa vioi, aceasta familie cu scuter, se intoarce acasa, care e undeva dupa cimitir si deal.

Vasile s-a adaptat si el schimbarilor. Nevasta-sa a plecat si ea in Italia. Ca de, e bine sa fii in rand cu lumea. Vasile isi creste acum copilul impreuna cu mama-soacra, care intre timp ia luat locul femeii plecate.

Lui Costica i-a mers cel mai putin, sau, nu i-a mers deloc. Costica traia chiar peste gard de bunica. Era invatator de istorie si vorbea extraordinar de frumos, chiar si pentru un taran inteligent din Bucovina. Costica crestea 3 baieti, maruntei si cu o vorba tot atat de frumoasa ca a tatalui. Ileana, sotie-sa, a plecat in Italia printre primele. Trimitea bani acasa.

Intr-o zi Costica a fost gasit spanzurat in podul casei. Aflase ca Ileana avea alt barbat in Italia si nascuse un copil.

***

Vremurile se schimba si naravurile tot. Chiar si casa buneilor are jaluzele…

3 gânduri despre „Povesti italiene

  1. si inca ceva: fug de barbati si de copiii care i-au facut cu acesti barbati. ele vor sa se aleaga cu barbati mai buni si copii mai ca lumea.

  2. sa nu uitam ca nu de zile bune pleaca femeile din Moldova. In primul rand fug de mizeriile de barbati cu care s-au casatorit, fug de abuzuri, pumni, violenta, scuipat in ochi, si de slugarit barbatii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s