Evlavioasa

1236439_653458014678070_1383537310_n

Poate dragostea fi raspunsul la toate intrebarile si scuza noastra fundamentala? Poate ea sa justifice unele comportamente considerate de societate drept “imorale”? Poate credinta sa fie un alibi pentru comportamentul nostru mai putin corect fata de aproapele nostru.

Cred ca toate am cunoscut-o. Sau, cel putin, am intersectat-o la o masa la prieteni, la usa medicului, la sedinta de luni a companiei sau la slujba duminicala la care nu reusim sa ajungem in fiecare saptamana.

Mai ales la slujba…Biserica este locul ei de predilectie. Ea sta dreapta, cu privirile atintite inainte, spre necunoscutul misterios, spatele ei e rigid, demn, iar ceafa purtatoare unei imaginare coroane de lauri. Ea tine toate posturile. Ea se inchina cu evlavie la toate icoanele. Saruta mana preotului cu piosenie. Notele de sus ale osanalelor, cantatae de corul bisericesc, deschid portile sufletului ei neprihanit si o inalta spre ceruri.

Ea este un model de conduita.Femeia care ai vrea sa te spovedeasca, iar tu sa te pocaiesti. In fata careia vrei sa te lepezi de fumat, de baut vineri seara cu prietenele si de preacurvit. Cu ea glumele de prost-gust capata un are de crima. Nerespectarea postului este inca o dovada ca vei ajunge neaparat in mainile viclene ale Satanei. Iar relatiile in afara familiei, binecuvantate de Dumnezeu, este un pacat pe care l-ai fi putut evita daca mergeai mai des la biserica.

Daca am fi acum pe un platou de filmare, regizorul ar striga “Cut” . Eroina noastra ar fi rasuflat usurata, ar fi iesit din rol si, probabil, ar fi tras o bericica cu baiatul care pune luminile. Iar pe ecran acest moment ar fi acompaniat de o coloana sonora dramatica, de exemplu “Requiem” de Mozart.

Dar, in viata e cu mult mai complicat. Cut-uri nu-s, marele regizor are si alte treburi, spoiala aurita e pusa doar intr-un strat.

Intr-o zi femeia-model, crestina si sfanta mucenita intru salvarea sufletelor noastre de pacatosi, cu Dumnezeu in suflet si cu mana Preacredinciosului Gavriil pe crestet, cu capul sus si spatele drept, ia tatal dintr-o familie numeroasa.

De aceea ca Dragostea a fost lasata de Insusi Bunul Dumnezeu! Si nimeni nu i se poate opune! (Ah, unde citie asta? In Biblie sau in cartile celea mici, cu coperti prea putin cuviincioase pe care i le aduce sora-sa de la Moscova?)

In fine, daca dragoste nu e, nimic nu e – isi spune roaba lui Dumnezeu, inainte de a ingenunchea sub poala parintelui, pentru spovedania de sfarsit de post.

Nota: acest articol a aparut ieir pe perfecte.md

Un gând despre „Evlavioasa

  1. hmmmmm, n-am prea inteles sau, mai corect, n-am inteles nimic. Sorry de sinceritate. Incerc sa-l mai citesc o data miine, poate voi avea mintea mai deschisa spre apropouri si al treilea ochi treaz.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s