Despre sansele noastre europene

Aseara am fost invitata la un talk show la Publika tv sa ma pronunt asupra sanselor noastre de integrare in UE. Dintre 11 oameni, doar 3 erau femei. Hm, de fapt, nu, 2 femei si o fata. Fata eram eu sau „domnisoara” cum duios mi se adresau colegii de platou. De aici si primul semn ca nu suntem pregatitit pentru UE – o femeie care nu este machiata si nu poarta insemnele traditionale si unanim acceptate, care in spatiul european estic caracterizeaza o femeie, este tot femeie.

Si, normal, acolo unde numarul reprezentantilor sexului puternic este net superior, in defavoarea sexului slab, pornesc comentariile care tranfsorma tot grupul adunat intr-o adunatura de masculi porniti pe dansul nuptial. De unde si dilema – daca te imbraci in fusta, iti pui tocuri, te machiezi – devii tinta glumitelor sexiste; daca te imbraci simplu – in blugi, o camasa si un cardigan – nu esti luata in serios, esti doar o pustoaica si usa spre lumea „oamenilor maturi” iti este inchisa.

Poftim, al doilea semn ca nu suntem noi de nasul UE – glumitele sexiste, lansate unei doamne, care isi asuma sau incearca sa-si asume feminitatea, de catre niste barbati care, se presupune, ar fi de o cultura inalta, chiar pe un platou de televiziune, mi se pare un minus foarte gras si gros in intelegerea noastra a valorilor europene si a bunului-simt, in general. Or, noi credem ca odata integrati, inteligenta si cultura vor aparea in noi ca prin atingerea baghetei magice? Cat de credibili sunt acesti „barbati ai neamului”, atat de pro, care nu incetau sa pomeneasca ca „iata, mai deunazi chiar s-au intors din Europa”, dar continua sa se poarte la ei acasa ca niste macho de carton? Cat de bine se simtea doamna, pe seama fustei si (pardon) picioarelor careia s-a comentat 5 minute, pana a inceput emisunea? Dar, sa admitem, doamna a fost incantata de avalansa de complimente neasteptate, cum se simt in astfel de situatii celelalte femei, care nu tin sa fie astfel luate in seama, ba dimportiva, se roaga in gand sa se termine odata acest schimb de amabilitati si sa se treaca la discutii?

Le-as sugera acestor domni, ca atunci cand intra intr-o incapere unde adie a femela, sa-si scoata cozile de pauni si sa incerce sa vada in fata lor o femeie. Adica un om de sex feminin, care, in afara de genunchi in aer si o gura de culoarea zmeurei, mai are ceva foarte interesant de spus. Care tot poate a revenit zilele trecute din Europa, dar noi despre asta nu vor afla, deoarece barbatii vor fi prea ocupati sa povesteasca cum sunt la Geneva sau Roma un week-end din doua, facand in treacat apropouri la lungimea fustei interlocutoarei si masurand in gand impactul produs asupra cinstitului public.

Despre ce s-a mai vorbit la acest talk-show vedeti pe acest link.

5 gânduri despre „Despre sansele noastre europene

 1. 1. Noi tot suntem în Europa. Poate Uniunea Europeană?
  2. Cine a zis că în „Europa” lumea-i mai cultă?
  3. Nu prea e clar, au fost făcute glume sexiste sau doar complimente pe care sexiștii le primesc ca ofense? Dacă e partea a doua atunci eu mă bucur că ei îs bărbați și îmi pare rău că tâmpenia asta a intrat și în capul femeilor din Moldova. Oare când vă veți da seama că:
  a) nu suntem egali
  b) dacă cereți egalitate atunci să o cereți în toate nu doar unde este folos din asta. Mergeți la mina de cărbune, la tăiat lemne, cariera de piatră, etc. Știu că femeile din Moldova sexismul l-au înțeles așa – (la plăcinte) dap noi vrem să fim egali!! și (la război) rușine, pui o femeie să facă așa ceva.

  Concluzia: dragele noastre femei, hotărâți-vă ce vreți de la viață și după aceasta băteți cu pumnul în masă căci altfel vă comparăm cu niște copii mofturoși.

  • 1. Sergiu, daca nu gresesc in text e scris UE.
   2. In text nu era vorba de egalitatea intre sexe, ci de glumele machiste (sau sexiste). Simti diferenta? Sau in intelegerea ta exista doar doua cai: ori mergem impreuna la carbune si suntem pe picior de egalitate, sau nu mergem impreuna la carbune, dar ascultam glumele idioate glumele?
   3. Unii barbati nu s-au invatat sa faca complimente femeilor. Draga Sergiu, pentru o femeie exista o diferenta clara intre un compliment galant si un comentariu sexist.
   4. Am locuit in UE suficient ca sa stiu cum e lumea acolo.

 2. a fost miting? | Parazitul Proletar

  • ha-ha-ha)))/cu siguranta erau!!!///Diana, comentariile tale au cantarit cel mai mult!! Sau poate ale domnului Grecu?))))Aici sunt intr-o dilema…///

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s