Mamele nu au intotdeauna dreptate. Ele au dreptate in 85 de cazuri din 100

A doua lectie din cele 32 de lectii invatate pana la 32 de ani. Cea mai dura poate. Si invatata cel mai greu. Lectia cu cele mai multe restante.

Ca mama are dreptate de cele mai multe ori, am inteles foarte recent. Ca ea nu are dreptate in 15 la suta din cazuri, am inteles mai demult, doar ca nu puteam face o clasificare a cazurilor cu si fara dreptate. Nu stiam cand trebuie sa-i dau crezare si cand nu. Desi, asta e putin spus. Nu suportam sa-i dau crezare.

„Eu stiu! Si asta stiu! Si toate le stiu!”- Reactia tipica a unei femei tinere fata de cuvintele mamei.

Mamica, tu nu intelegi! La noi e altfel! Tu nu-l cunosti ca sa judeci.

Acesta e copilul meu, cum consider de cuviinta, asa si mi-l cresc. I-ai avut pe ai tai de crescut, acum lasa-ma pe mine!

Cuvintele mamelor ajung la noi intr-un final. Uneori tarziu. Alteori prea tarziu. Rar de tot acestea ajung la timp si la destinatie. Dreptatea pe care o au mamele nu e magie. E experienta lor acumulata de-a lungul anilor. Mai grei, mai navalnici, mai iubareti sau parjoliti de durere si pierderi. Or, povestile umane au aceleasi subiecte: iubiri anevoioase, despartiri, tradari, boli, accidente, copii de crescut si parinti de ingropat. Si daca o parte din vorbele si povetile mamelor sunt presarate cu propriile lor frici si complexe, o alta parte, cea mai mare si mai valoroasa, este experienta pura. O experienta de ascultat, de savurat chiar.

Nu e nevoie de sedinte de psihanaliza cu mama. Ea nu trebuie sa fie nici cea mai buna prietena, nici psiholog. Mama trebuie sa fie mama. Inteleapta prin ani si experienta, dornica sa povatuiasca, sa indrepte, sa lase o urma. Iar pe noi nu ne costa nimic sa venim seara, sa ne asezam langa ea la bucatarie si sa o ascultam. Micile barfe din mahala, amintirile din tinerete, care odata cu anii nostri devin mai picante, situatiile prin care a trecut cu tata. Si sa sorbim din fiecare cuvant. Ea re dreptate. Iar cand nu are, noi vom tacea. De aceea ca acceptarea parintilor este una din dovezile ca ne-am maturizat.

5 gânduri despre „Mamele nu au intotdeauna dreptate. Ele au dreptate in 85 de cazuri din 100

  1. Mda, chiar ieri am avut o discutie cu mama, in care ne contram una pe alta, la un moment, eu am tacut…chiar daca imi parea ca nu avea dreptate, concluzie: m am maturizat:) bun articol!!!

    • Cristina, la mine se intampla sa ma aprind, mai ales cand e vorba de vreo dezbatere de idei. Si de fiecare data imi dau seama ca mai am de crescut :)

  2. hmmm, m-ai surprins cu postarea. Ma asteptam sa scrii din perspectiva mamei, dar a postat Diana-fiica nu Diana-mama….
    Frumos spus: „acceptarea parintilor e una din dovezile ca noi ne-am maturizat”. Cred ca pe mama o doare mult si destul de des pina ne maturizam……
    Multumesc. Cred ca o sun azi pe mama…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s