Mama mea lucreaza

1236439_653458014678070_1383537310_n

Viata la lucru mi-a “daruit” momente mai putin glorioase prin care am trecut scrasnind din dinti si care mi-au lasat cate o cicatrice adanca in suflet. Niciun salariu, oricat de motivant, nu m-a impacat cu faptul ca cineva si-a luat dreptul sa decida cand si cum trebuie sa ma vad cu copilul meu.

Sau cum sa ma intorc acasa. Binedispusa, zambind, nerabdatoare sa-i vad pe cei dragi, sau infuriata in adancul meu. Pe viata, pe sef(i), pe mine, ca m-am lasat antrenata in acest sistem de sclavagism modern.

Tot mai des ma intreb daca nu ar fi o idee buna ca in Codul Muncii sa fie cateva alineate dedicate mamelor care lucreaza. Si nu o spun ironic. Acestea ar putea frana din zelul, cu care majoritatea celor care detin posturi de decizie, le pun la loc pe mamele care au nevoie de cate o ora libera pe ici- pe colo.

Puteti sa aruncati in mine cu oua si rosii bahlite, dar consider ca un om, care are in grija sa un minor, trebuie sa aiba alt program de lucru. Cresterea unui copil este si ea o munca full-time si nicidecum o distractie de seara, asa cum si-o imagineaza tot felul de sefute si sefusori impreuna cu cei care alcatuiesc legile.

Acesta, de fapt, a fost un mic intro la noul meu editorial de pe perfecte.md. Intrati, cititi, puneti un like. Veti bucura fete de acolo, care sunt foarte dragute.

4 gânduri despre „Mama mea lucreaza

 1. Diana, ai oarecum dreptate, putini angajatori vor fi de acord cu asemenea munca, dar pentru mamele care se intorc din concediul de maternitate, adica deja au un loc de munca, cred ca cu usurinta ar putea sa pretinda asemenea conditii de munca! succes, eu de cind am nascut , adica 5 ani aproape, inca nu lucrez si nu am unde ma intoarce si e tare greu sa gasesti de lucru dupa 5 ani de pauza :)

 2. Codul muncii R.M.

  articolul 97
  Articolul 97. Timpul de muncă parţial
  (1) Prin acordul dintre salariat şi angajator se poate stabili, atît la momentul angajării la lucru, cît şi mai tîrziu, ziua de muncă parţială sau săptămîna de muncă parţială. La rugămintea femeii gravide, a salariatului care are copii în vîrstă de pînă la 14 ani sau copii invalizi (inclusiv aflaţi sub tutela/curatela sa) ori a salariatului care îngrijeşte de un membru al familiei bolnav, în conformitate cu certificatul medical, angajatorul este obligat să le stabilească ziua sau săptămîna de muncă parţială.
  [Art.97 al.(1) modificat prin LP168 din 09.07.10, MO160-162/07.09.10 art.586]
  (2) Retribuirea muncii în cazurile prevăzute la alin. (1) se efectuează proporţional timpului lucrat sau în funcţie de volumul lucrului făcut.
  (3) Activitatea în condiţiile timpului de muncă parţial nu implică limitarea drepturilor salariatului privind calcularea vechimii în muncă inclusiv a stagiului de cotizare, cu excepţia cazurilor prevăzute de legislaţia în vigoare, durata concediului de odihnă anual sau a altor drepturi de muncă.

  • Super!
   Acum cea mai dificila intrebare- cati angajatori sunt dispusi sa negocieze o astfel de zi de munca? Eu nu am cunoscut niciunul. In schimb, am cunoscut din astia care nu vreau sa te ia la munca din motiv ca ai copil mic sau care stiind ca ai copil mic, iti spun ca boala copilului tau nu este motiv sa nu vii la serviciu.
   Dar totusi e util sa cunoastem Codul Muncii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s