Admiterea la scoala. Despre testare.

Azi dimineata, un post tv local si-a trmis reporterul intr-o clasa primara din capitala pentru a lua copiii la intrebari la ce varsta e bine sa inceapa scoala si daca ei sunt destepti.

Nu vreau sa vorbesc aici despre etica jurnalistului, ca n-are rost. Voi mentiona doar, in treacat, ca multi dintre ei habar n-au despre ce vorbesc.

Si eu am fost cu doua zile in urma sa vorbesc „la televizor” despre cum e sa-ti dai copilul in clasa intai si despre descoperirile sociologice pe care le-am facut in urma acestei experiente, care au venit sa intareasca concluziile mele facute inca din gradinita potrivit caror, de cele mai multe ori, parintii sunt cei care sustin cu multa daruire de sine sistemul nostru de invatamant corupt si schiop.

Dar, sa le luam pe rand…

Suntem in perioada in care copiii trebuie inscrisi in clasa intai. Asta inseamna zarva mare in multe case. Nu din cauza ca parintii nu stiu la ce scoala sa-si dea odorul, acest punct a fost deja decis cu 3 ani in urma (sau 2, sau 1- cifra nu prea are importnata). Acum, insa, a inceput panica – e destul de buna scoala pe care am ales-o? sau – e chiar atat de prestigioasa precum se zvoneste? cat e de pregatit copilul meu pentru testarea de admitere? e adevarat ca in aceasta scooala copiii vor face engleza de Oxford chiar din clasa intai? dar oare invatatorul este putrenic la matematica? off, unde e lista cu castigatorii de la Olimpiadele din anii trecuti si cati elevi din scoala asta figureaza in acea lista? Si alte doua mii de intrebari, dintre care niciuna nu se refera la cat de bine se va simti copilul in acea scoala.

Din curiozitate, am intrat pe un forum popular printre mamicile de la noi si am pieptanat putin sectiunea dedicata scolilor si procesului de admitere in ele. Pe final, in cap a ramas doar un cuvat – isterie.

„Copilul meu merita ce e mai bun”. „Ce e mai bun”,desigur, se reduce la o scoala considerata de elita, care trece candidatii la clasa intai printr-o sita a performantelor si a altor invetii elitiste, sustinute cu atata ardoare de parintii care vor sa faureasca un viitor luminos copiilor lor. Care, la randul lor, nu vor decat sa fie lasati in pace sa se mai joace nitel.

…testarea a fost foarte serioasa, comisie cu director, adjuncti, se testeaza copiii si la auz muzical, deci trebuie sa pregateasca un cintec, probleme de logica, operatii matematice, informatii generale pe care copilul trebuie sa le cunoasca din gradinita.

…foarte multe intrebari legate de Eminescu, Vieru, Vangheli, limba, dansuri nationale. Se recita o poezie, in baza careia se adreseaza intrebari. Concretizati sensul cuvintelor din poezie. Cine e autorul acesteia. Sunt apreciate poeziile in spirit national, despre tara, limba etc. (sursa: mama.md)

Dragi parinti, testarile de admitere sunt interzise in scoli conform legii!

Art.15, (2) Testarea copiilor in vederea admiterii in clasa I a scolilor de stat este interzisa, cu exceptia admiterii in scolile cu profil artistic sau sportiv.

Si da, aveti tot dreptul sa sunati unde trebuie pentru a semnala o incalcare grava a legii. Insa, cei care o vor face ii vom numara pe degete, deoarece multi parinti nu sunt decat incantati de desteptaciunea odraslelor lor, care au venit in clasa intai pregatiti riguros de catre educatoarea de la gradinita, in timp ce ceilalti copii isi dormeau somnul de amiaza sau erau inca in drum spre gradinita. Pe cand alti parinti, din anumite cazue, sunt infricosati de ideea mergerii importiva sistemului corupt. (Oare care or fi fiind cauzele?)

In plus, testarile sunt sustinute si din motive destul de meschine. Unii parinti nu vor ca vlastarii lor sa stea in aceeasi banca cu copii parintii caror nu au depus niciun efort pentru a fi admisi. Cu copii prosti, intr-un cuvant.

***

Va urma…

36 de gânduri despre „Admiterea la scoala. Despre testare.

 1. Noi mergem la un liceu particular, in fine, acolo zic eu, este indreptatita testarea (e businessul lor pana la urma), dar sa va dau o intrebare din test:
  La un dreptunghi i se taie un unghi, cate unghiuri au ramas ? :))).
  (n-am citat intrebarea mot a mot dar cam asa suna).Eu am ramas foaaaarte mirata. Sau alta intrebare: Ce este mai greu un mercedes alb sau un mercedes negru ? :))))).

 2. Interesante discutii. Opiniile – impartite. Personal, consider ca pana in momentul cand ti se cere mita esti in drept sa faci alegerea: ori dai, si te conformezi, ori iti cauti de treburi in alta parte si, la fel, te conformezi. Doar ca in ambele cazuri, un parinte va investi obligatoriu in primul rand in copilul propriu, si nu in buzunarele cuiva. Cum se spuneam ai sus – al directoarei, directorului, adjunctilor etc. Si – inca una – da, avem un sistem corupt. Din pacate…

 3. Am si eu copil care inca nu e de scoala, dar m-am informat si sunt de acord cu ce zice profesorul. Stiu ca fecare scoala are un anumit teritoriu ce-i apartine si respectiv trebuie sa scolarizeze acei copii.Si tot scoala face un fel de recensamint in fiecare an>vin si intreaba citi copii din ce an is nascuti, deci ei stiu aproxmativ citi copii de pe sectorul lor trebuie sa le vina in anul cela la scoala. Si sunt departe de invatamint, dar mi se pare logic: sa se faca o selectie a celor mai buni, atunci cind mai sunt locuri la admitere si cererea este atit de mare. Ca cei care vin atit de multi si vor sa nimereasca numadecit, au si ei liceele lor, acolo linga casa, si nu le incurca nimeni sa mearga sa depuna actele si sa se duca la scoala lor fara de nici un concurs.
  Profesorul a explicat foarte clar, dar i-ai taiat replica de parca „aici e blogul celora care trebuie sa acepte doar parerea mea”, cred ca esti cam suparata zilele astea, ai grija…

  • Elena, imi pare normal sa comentez pe blogul meu asa cum vreau eu. Cu atat mai mult, cu cat aici (inca) nu se modereaza comentariile. Aici nu este un forum, ci spatiul meu virtual. Cine nu este de acord cu politica casei, nu are decat sa nu mai vina in vizita.

  • Da mie, de exemplu, imi este interesant cum se evaluiaza asa numitele „teste”? exista vreo metodologie oficiala, transparenta, aprobata? faptul ca scolile nu respecta legislatia si faptul ca Min. Educatiei nu ia masuri, este strigator la cer. Scolile de stat sunt finantate din bugetul de stat, care apropo il platim noi toti. Cu ce ocazie un director de institutie de stat decide ca va incalca legile statului? Eu platesc impozite pentru un sistem care sa respecte rigorile impuse dar nu sa faca ce vrea. Daca vrea sa-si asume riskul sa deschida o institutie scolara privata, atunci poate sa impuna anumite reguli (tot limitat de niste standarde), pentru ca a cistigat acest drept, riscind si pornind o afacere. Scolile de stat si angajatii de acolo nu si-au asumat nici un risc, sunt acolo pentru a respecta legea si a presta un serviciu pe care il platim noi toti! Scoala de stat nu apartine directorului. Cit de tare ne-a prostit societatea noastra ca permitem la niste persoane, care nu au nici un drept, sa-si bata joc de copiii nostri. Eu nu vreau sa-mi stresezi copilul cu invatatul de la 2 ani! Vreau sa se dezvolte ca personalitate, sa aiba copilarie normala. Exista un motiv de ce legea interzice testarea.

   • Ludmila, o gura de aer proaspat ati adus aici :)
    Conform spuselor celor de la Minister, daca parintii nu-i sesizeaza in astfel de cazuri, ei nu pot face nimic. De parca ei au uitat ca ar putea sa se autosesizeze.

 4. copilul meu cunoaste cu mult mai mult decit se cere in acea „testare serioasa” descrisa mai sus… dar nu sunt sigura ca va fi acceptat, de oarece locuim in acest sector al liceului respectiv cu chirie…

 5. De cate ori te cites imi vine sa te intreb ‘ce faci tu in Md’ si daca nu ai obosit de lupta cu morile de vant… Vin la noi in Belgia, sistemul ti s-ar potrivi :) drept ca pana merge copilul in clasa a 6 peurma tot pe sub use tre sa dormi ca sa iti insrii copilul la o scoala cat de cat decenta. Vorbesc din experienta proprie.

 6. …testarea a fost foarte serioasa, comisie cu director, adjuncti, se testeaza copiii si la auz muzical, deci trebuie sa pregateasca un cintec, probleme de logica, operatii matematice, informatii generale pe care copilul trebuie sa le cunoasca din gradinita.

  …foarte multe intrebari legate de Eminescu, Vieru, Vangheli, limba, dansuri nationale. Se recita o poezie, in baza careia se adreseaza intrebari. Concretizati sensul cuvintelor din poezie. Cine e autorul acesteia. Sunt apreciate poeziile in spirit national, despre tara, limba etc. (sursa: mama.md)

  Stiu foarte bine despe ce institutie este vorba, pentru ca am ctit si eu pe net despre asta, ca sa vad ce mai zice lumea de noi: de bine, de rau si lucrez la institutia data. Conform legii pe care o citati, testarea privind admiterea este intezisa, dar: institutia poate primi in anul respectiv doar 90 copii. S-au depus 250 de cereri de inscriere. Presupunem ca pe sectorul scolii sunt cel mult 30 copii, pe care institutia este obligata sa-i ia. Dar celelate 60 locuri? Cum le completam? Dupa legea primul venit- primul primit? asa precis vor dormi parintii sub usa scolii, ca sa fie primii. De aici si apare necesitatea acestei testari.
  Si de ce oare lumea se imbulzeste la usa unor scoli si pe altele le ocoleste? E vorba de prestigiu? Nu! e vorba de munca pe care o facem, zi de zi pentru dezvoltarea si educarea copiilor, dar si pentru dezvoltarea profesionala a noastra, ca sa fim mereu eficienti, dar si pentru asigurarea unor conditii si a unui climat psihologic favorabil, astfel ca copilul sa se simta bine.

  • Stimate/a profesor, nu ma convingeti cu aceste argumente. Sunt scoli simple unde profesorii depun tot atat de mult efort.
   Legea este lege. Nu sunteti de acord cu ea – faceti ca ea sa fie schimbata.

    • De ce nu-si aduc? Scolile simple sunt cumva goale? Liceele care nu impun testare la incsriere sunt goale?

     In orice caz, legea este lege si nu vad de ce n-ati respecta-o.

     • Ce v-ati legat de legile astea… la noi si Constitutia e strimba, ca dupa ea vorbim parca limba moldoveneasca. Alobebe, respecti legea? vorbesti moldoveneste? sau?

    • deoarece aceasta scoala are inclinatie muzicala si multi vin pentru asta si in ziua de azi „cu inclinatia limbilor moderne”, mai ales engleza, tot atrag parintii, in rest totul e la fel, ca in orice scoala. Pe parinti ii mai atrage forma scolara, asta, da, e un plus. Dar testarea e binevenita pentru profilul muzical doar, ca aici se intelege ca nu au toti acest dar si intr-adevar e nevoie de selectie.
     Si daca intr-adevar nr cererilor e atit de mare, atunci las’ sa se faca testare doar pentru cei care nu-s de pe sector.

     • La clasele si scolile cu profil artistic testarea e obligatorie, ceea ce mi se pare normal.

      In rest, mofturi.

     • Ap, noi suntem chiar de pe sectorul acestei scoli „cu inclinatie”. In 2008 cind vroiam sa ne inscriem (in clasa fara profil muzical!), ne-au invitat la testare. La intrebarea „ce pregatim pentru testare” Madam s-a rastit suparata „nu mai puneti atitea intrebari! vedeti ce coada am la usa?”. Toti cunoscutii mei care si-au dat acolo copiii au mers la „meditatii particulare pe pregatire pentru testare”. Noi clar ca am mers la alta scoala, departe de casa, unde platim oficial cu bon fiscal.

  • copii de pe sector, cei 30care trebuie sa aiba loc asigurat la acest licei, de ce mai trec in asa caz testarea ? Sau si admiterea lor este sub semnul intrebarii?

 7. Copilul meu inca nu are varsta de a merge la gradinita sau cel mult -la scoala. Are 7 luni. Nu mi-a trecut prin cap ca tre’ sa dai mita pentru a intra la gradinita. E o prostie. Si… testul pentru clasa I – daca ar fi trebuit sa stie atatea un copil de 7 ani, cei de 18 ar fi trebuit sa fie atotstiutori. Cand am dat eu „testul” de a intra la scoala, educatoarea m-a intrebat numele, prenumele si cateva intrebari elementare despre familia mea si… cam atat.

 8. …foarte multe intrebari legate de Eminescu, Vieru, Vangheli, limba, dansuri nationale. Se recita o poezie, in baza careia se adreseaza intrebari. Concretizati sensul cuvintelor din poezie. Cine e autorul acesteia. Sunt apreciate poeziile in spirit national, despre tara, limba etc. (sursa: mama.md) …..kidding? copchilu meu chiar nu ar face fata la asa teroare!

  • eu in general ma intreb, ce naiba sa mai faca copilu in clasa intai daca stie atatea? cui trebuie asta? de ce le fura copilaria! poate scrie, poate citi, stie poezii, come on! ajunge! eminescu blabla da restu anilor ce o sa invete? o tara cu un nivel de cultura la pamant dar care pretinde sa fie dracu stie ce….

   • Nu degeaba la noi pentru postul de secretara se cer studii superioare, iar Mastreul ar fi un avantaj. Pentru un salariu de 2.500 lei.

    Eu nu ma voi satura sa spun- parintii sunt de vina ca sustin si alimenteaza astfel de aberatii.

 9. Diana, eu nu am reusit, dar vroiam sa comentez la o postare de a ta (de ieri, imi pare ca) unde ai intrebat cine si cit a dat pentru admitere la gradinita. Vroiam sa comentez si sa-ti spun ca nu vei primi raspunsuri, pentru ca nu vor recunoaste. bine, este primul motiv evident ca a da mita este infractiune care se pedepseste penal si este normal ca nu va recunoaste nimeni pe facebook ca a dat mita…este si al doilea motiv, lumea la noi este atit de prostita ca se bucura cind dau mita si mita aceasta li se accepta (parerea mea) si ei au iluzia timpita ca au platit si au asigura copilului lor un privelegiu. Eu stiu parinti care au depus plingeri la procuratura (nu s-au dus la politie, s-au dus direct la procuratura) pentru ca li s-a cerut mita. Acesti parinti au avut curaj si ei cresc niste copii cu valori NORMALE, nu deosebite, dar normale. Asa parinti sunt in minoritate. Noi suntem acuma in proces de inscriere la gradinita. Sunt foarte curioasa cum va merge procesul. Semnele nu sunt bune. am fost sa aflu ce si cum si mi s-a comunicat ca discutia despre „daca sunt locuri” se duce numai cu doamna directoare…deci vicedirectorul, metodistul nu stie daca in gradinita asta sunt locuri, daca ei primesc copii. asta este informatie secreta, se discuta DOAR cu directoare.

  Putem sa plingem cit vrem, daca nu isi va asuma fiecare dintre noi raspunedrea pentru fiecare mita, cadou timpit la ziua profesorului, nu se va schimba nimic!!!

  • Locuri, ar trebui sa fie, asta numai daca doamna directoare nu a acceptat copii care locuiesc in cu totul alte zone ale orasului, sau poate chiar in afara lui. Statul este obligat sa-ti accepte copilul la gradinita atunci cand cel mic face trei ani si inca la gradinita care se afla cel mai aproape de casa ta.

  • Trecusem si eu un „test”, in 87. Trasem o fuga pana la scoala, care era dupa casa, prin luna august, in haine de joaca, acolo ne-au intrebat cum ne cheama si daca vrem la scoala. Asta ne-a fost testarea :)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s