In cautarea a trei raspunsuri. Intrebari adresate specialistilor.

Eu locuiesc langa un cartier „istoric” al Chisinaului. Cam mai la vale de unde a fost candva conacul in care locuise Puskin in perioada sa de exil in capitala noastra (a nu se confunda cu „Muzeul Puskin”, casa in care poetul a stat doar in trecere).

Si, ca in toate cartierele vechi ale Chisinaului, o buna parte din „ocupantil” caselor marcate „Monument de insemnatate locala” sunt alcoolici. Si aici, pentru dreptate si adevar istoric, vreau sa fac o mentiune – alcoolici in sensul cel mai rau.

In sensul in care un om nu mai arata a om, da’ a o bucata de carne de o culoare ce oscileaza intre maroniu si visiniu, cu doi ochi goi plantati pe ceva de forma sferica, toata  aceasta constructie avand proprietatea de a se deplasa dintr-un punct in altul. Ce-i drept, nu intotdeauna urmand o traiectorie dreapta.

Sunt dimineti in care ma intalnesc cu grupuri intregi de astfel de cetateni. Ei merg undeva foarte concret, intr-un mod destul de organizat. Iar femeile lor se tin la o distanta respectuasa de barbati.

Da…femeile lor… Trebuie sa recunsoc ca in zilele cand imi ies in cale aceste foste femei, uit de cei 7 ani de-acasa si ma opresc putin mai intr-o parte ca sa le observ. Ca sa inteleg. Desi, nu, nu pot sa inteleg. Sau pot, dar refuz.

Ma opresc ca sa vad cu ochii mei in ce hal poate sa ajunga rasa umana.

***

Eu nu vreau sa judec pe nimeni. Eu doar caut cateva raspunsuri.

Cat timp, in ce cantitati si ce trebuie sa bei ca sa ajungi asa?

Reclame

5 gânduri despre „In cautarea a trei raspunsuri. Intrebari adresate specialistilor.

  1. Eu nu.s abstinent :-), da’ beu moderat ( dzîk io :-) … da’ aşă cik dzîk tăţ’ :-) ) . Mai pi scurt : cred că întrebările îs oleak greşit puse , vî minea izviniti …
    Orice problemă numită ” socială ” e, deci, a societăţii . Fie şi numai din motive pragmatice, de igienă socială, fără nici o legătură, deci. cu compasiunea creştină.
    Şi eu am o reacţie de respingere, instinctivă, faţă de persoanele degradate care se expun public, indiferent dacă e vorba de alcoolici în faze avansate, de cei care folosesc copiii pentru cerşit , de persoanele cu probleme psihice grave sau dependenţii de orice alt drog decît alcoolul. Numai că respingerea instinctivă sau condamnarea morală nu rezolvă problema . Şi nici evacuarea de pe stradă, cu poliţie şi televiziune, a ” gunoaielor umane ” care împut atmosfera civilizată a down town-unui.
    Astfel de soluţii rezolvă problema doar la nivel fariseic sau ” estetic ” . Soluţia serioasă e , ca întotdeauna,una ( pardon de vorba proastă … ) sistemică : se face o cercetare profesionistă, interdisciplinară, a cauzelor, se determină proporţiile fenomenului şi se stabilesc soluţiile . Asta pe scurt şi schematic, desigur. Dacă societatea e una bolnavă cronic, precum cea basarabeană, atunci aplicarea acestor măsuri elementare revine , în lipsa unui stat sănătos, comunităţilor : locale, religioase, profesionale etc .
    Dacă am fost didactic într-un mod excesiv sau enervant, scuze că m-am băgat în seamă : nu-s profesionist … :-)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s