Copii cu talent si fara

Sunt situatii ce depasesc intelegerea mea.

Bunaoara situatia in care parintii si-au trimis copilul sa defileze la „Romanii au Talent”.

Daca imi explica cineva clar si argumentat la ce s-au gandit doi oameni maturi inainte de a-si inscrie fetita in asa un show cu asa un numar, ii dau 10 lei! (ca nu stiu ce altceva sa-i dau)

Toti copiii sunt frumosi, precum frumosi sunt toti puii de cioara. Dar, de la frumos acasa si talentat la mama si la tata, pana la talentat sau inzsestrat cu aptitudini iesite din comun e o cale lunga, presurata cu multa munca si rabdare. In rest, e vorba de bun-simt de parinte. Un bun simt poate primitiv pe alocuri, poate lipsit de ambitie, dar unul foarte sanatos. Nu-ti pui copilul in situatii penibile. Nu-l scoti in fata unui public dornic de spectacol – asa cum e dornic un grup de rechini albastri de sange – ca sa-l lasi acolo sa-si demostreze niste talente pe care nu le are. Ca na, nu toti copiii sunt talentati, ceea ce nu-i face mai putin copii sau mai putin dragi noua, parintilor.

Eu am privit practic cu lacrimi in ochi cum aceasta fetita defila pe scena, in timp ce juriul era jenat. Jenat de situatia in care niste parinti cretini nu mai stiu cum sa-si streseze copilul pentru a-i croi un viitor dupa masura lor. Sa ne scoatem copilul din anonimat! Sa-l scoatem pe scena, la televizor, sa-l transformam intr-un produs, sa-l vindem, unde putem si la ce pret putem. Poate cineva a da ceva pentru el. Ca de, noi toti vrem sa traim cu talente langa noi. Cu oameni originali, geniali. Chiar daca acestia sunt copiii nostri, care nici nu ne-au cerut sa fie ceva mai mult decat sunt.

In toata aceasta istorioara de prost-gust, mi-a placut cum a reactionat juriul. Si, da, jos palaria Mihai Petre si toata echipa care a incercat sa protejeze fetita de un nou stres.

In video incepand cu minutul 1:10 puteti vedea defieul integral, reactia juriului si stupoarea parintilor, care, pare-mi-se, asa si nu au inteles ce li se reproseaza:

5 gânduri despre „Copii cu talent si fara

  1. copiii cred in cuvintele parintilor, ei sint gata sa uite de sine, numai sa nu isi dezamageasca parintii, asa sint copiii pina la o anumita virsta… si UNII parinti NU STIU ca au copii, ei cred ca au o prelungire a ego-ului lor, cu viata carora pot face ce vor… subiectul asta ma nelinisteste, deseori ma gandesc la dragostea de mama cantata si la mama, care pune piciorul in prag, atunci cind ti-i lumea mai draga si vrei sa faci ceva pentru tine, la mama care e dispusa sa te lase sa omori din tine, sa nu cunosti placerea de a face ce vrei, numai ca sa se poata lauda ca copilul ei duce o viata decenta(dupa criteriile moldovenesti)… ceea ce s-a intamplat pe scena se intampla in zilele noastre in f multe ograzi, desi parintii nu-si imping copiii la umilinta publica, ei habar nu au care sint talentele copiilor sai si le imputeaza planuri si solutii, care cred ei ca sint mai bune… oare nu merita parintii sa faca o scoala de relationare, care sa-i invete un principiu valid de cand e lumea: Eu sint eu si tu esti tu, si tu nu esti obligat sa faci cum vreau eu, si eu nu sint obligat sa faci cum vrei tu. Ca dragostea nu e posesie ci acceptare.

    • Maya, tu ai dreptate pana la ultimul cuvant. Si trebuie sa recunosc ca e greu sa facii ceea ce spui. Din proprie experienta stiu, dar asta e o tema mult prea complexa, ceva de genul „Cum reeeduc copilul din mine, educandu0mi propriul copil’. Adun material, vreau sa scriu intr-o zi si despre asta.

  2. este o incercare a parintilor de a descoperi talentul copilului sau. la fel ar fi o incercare a unui tata fotbalist de a-si inscrie piciul la o sectie de fotbal, chiar daca cel mic nu-si doreste asta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s