Despre bani

Ieri, mergand pe strada, am gasit doi lei, cazuti probabil din buzunarul cuiva. In momentul in care ochii mei s-au proptit in cele doua hartiute uratele si slabute, ca doi copii dintr-un internat situat la o margine de oras provincial, in mine s-au ciocnit doua scoli. Scoala prietenei mele, cea new age, care sustine ca daca nu ai mare nevoie de bani, nu trebuie sa-i iei pe cei gasiti si scoala unchiului meu, old school cum ar veni, care e de parerea ca trebuie sa ridici orice banut gasit in strada, altfel Dumnzeu o sa-si inchipuie ca esti prea bogat si nu-ti va mai trimite nimic. Eu am stat interzisa vreo doua fractiuni de secunda, apoi inspirata de vorba „sangele apa nu se face”, m-am aplecat si am ridicat hartiutile din glod, pliindu-le cu grija de mama si ascunzandu-le in buzunar. Acolo o sa le fie mai cald, m-am gandit eu. Trebuia sa consolez cumva scoala new age.

***

Eu am o relatie aproape intima cu banii, care a evoluat de la indiferenta, dependenta, dorinta, vinovatie, pana la „aproape echilibru” care ar putea fi tradus prin formula „Sunt bani – bine, nu sunt bani – aproape tot atat de bine”.

E bine nu stiu cum sa ai bani. Dar sa ai bani si sa tremuri deasupra fiecarui leu/euro/dolar cheltuit, asta e o nebunie totala. Sa numeri zilnic, sa te ingrijorezi, sa te enervezi, sa faci scene copiilor in plin magazin sau chiar si acasa, strigand la ei ca nu ai bani si sa te lase in pace cu mofturile lor, asta e atat de trist! Dar stiti ce e inca si mai trist? Faptul ca in urma unui astfel de comportnament banii nu se vor inmulti. Ba mai mult decat atat, daca e sa-i crezi pe cei din scoala new age, si putinul care este va disparea.

La mine exact asa si s-a intamplat. Iar din ziua in care m-am calmat in privinta banilor, totul a devenit mai simplu, mai clar, mai usor. Si din acea zi nu m-am pomenit niciodata in situatii de lipsa totala de bani. Desi eram cat pe ce. Magie nu alta.

Magie e si faptul ca am o mama inteleapta, care de cate ori faceam crize de vinovatie ca mi-am luat ceva si am dat o gramada de bani pentru un lucru de care nu am nevoie si ca maine vom muri de foame si ca, in genere, toti suntem condamnati la saracie vesnica, imi spunea ca acesti bani oricum ar fi fost cheltuiti. Pe fleacuri, pe bere, pe taxiuri, pe salam si mere. In schimb, acum am ceva frumos. Si sufletul se poate bucura si ochiul se poate desfata. Ani la rand mi-am repetat teoria mamei, ca pe o mantra. Iar acum am multe dovezi ca asa si se intampla.

Magie este si faptul ca in rezultatul unui comportament aproape nechibzuit (dupa old school) cu banii, ei se inmultesc, de fapt. Da, da, foarte new-age, dar, din fericire, asta e adevaru gol-golut. Testat. Formula e simpla. Dati. Dati prietenilor, copiilor, parintilor, oamenilor pe care nu-i cunoasteti, dar care stiti ca au nevoie de ajutor, artistilor si tinerilor care canta in strada, omuleanului care jongleaza foarte anapoda langa Gemenii, dar o face cu atata straduinta si dedicatie, dati invatatoarei copilului, daca femeia va place si daca copilul o iubeste, dati copilului strain care si-a pierdut banii si nu are cu ce ajunge acasa, dati discret babutei, care isi numara leutii din batista, stiind din start ca nu-i va ajunge pentru inghetata pe care si-a imaginat ca ar putea sa si-o ia odata cu painea.

Dati  asa ca sa inghete sangele in vinele zgarcitilor.

Dati-va vacante in orasele pe care le-ati visat. Dati-va calatorii. Dati-va week-enduri alaturi de cei dragi intr-un loc frumos. Dati-va seri cu doar un fel de mancare, dar un fel bun. Dati-va o sticla de vin si beti-o cu cineva care e aproape sufletului vostru. Sau beti-o in singuratate.

Nu tineti banii numai de dragul tinutului. Banii se aduna pentru un scop. Pentru a fi chletuiti. Frumos si cu placere.

Iar intr-o zi ei se intorc. Nu ma intrebati cum. Nu-mi cereti explicatii, argumente, dovezi. Eu stiu doar ca ei se intorc. Din toate partile. Incredibil, dar adevarat.

7 gânduri despre „Despre bani

  1. Ideea referitoare la cheltuirea nechibzuită am întâlnit-o și la Robert Kiyosaki în cartea „Tată bogat, tată sărac”, carte interesantă în care se explică cum să fim noi stăpânii banilor și nu invers.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s