Sfat gratuit

Sunt zile cand eu tare vreau sa dau sfaturi. Iata azi e una din zilele celea.

Slava Domnului, s-a gasit  si omul care sa-mi impartase cate ceva, pentru a-mi oferi posibilitatea sa scot din mine un sfat. La tema, gandit, cantarit. Un sfat din suflet, nu unul de mantuiala.

Iar sfatul suna astfel: „Inceteaza sa gandesti pentru altcineva”.

E unul dintre sfaturile mele preferate, din colectia „The Best of Me”.

***

Cine n-a bolit de boala asta? Boala „Ganditulu pentru altcineva”. Cand credem ca numai noi stim exact cum ar trebui omul sa se comporte in diverse situatii, ce ar trebui sa creada, cum ar trebui sa actioneze. Si daca nu am gandit pentru acest om pentru urmatorii lui o mie de pasi, totul e pierdut! Catastrofa! Viata va deveni un haos.

Mai ales noua, femeilor, ne place sa bolim de boala asta. Boala pe care eu o mai numesc „Vezi cum duci borcanul cu smantana”, in memoria bunicii mele, care, la ai mamei 40 de ani, ii striga inca din urma si o sfatuia cum mai bine sa duca un borcanas cu smantana pana in frigiderul din casa.

***

Stiti si voi sentimentul cela de vesnica ingrijorare ca fara controlul si monitorizarea voastra nimic nu se va intreprinde. Ei, care „nimic nu se va intreprinde”, Pamantul nu se va roti!

„Daca nu ma gandesc eu la problemele astea, nimeni nu mai are treaba…” Chiar? Hm…Poate problema nici nu exista? Sau poate ea exista, doar ca ceilalti gandesc cu gura inchisa?

„Daca nu pun eu mana, nimic nu iese ca lumea”…Chiar? Incercati sa nu puneti mana si veti vedea ca parca totul a iesit normal (surprinzator de normal chiar!)

„Daca nu i-as fi spus eu, nu-l mai ducea capul la nimic…” (adresata, de obicei, sotilor). Chiar? Incercati sa nu-i spuneti o data, de doua ori, de trei ori, chiar, si asteptati sa vedeti ce se intampla. Ajuta.

„Daca nu eram eu, demult muream de foame…” (adersata, la fel, partenerilor de viata). Eu cred ca niciun om nu se va lasa sa ajunga in pragul mortii din cauza foamei. In orice caz, nu in sec. XXI undeva unde exista acces la Internet. Incercati s-o lasati mai moale cu aprovizionarea toatala si absoluta a familiei si veti vedea ca si omul cu care v-ati legat viata are calitati de vanator.

Si, in genere, cu cat mai putin ganditi, cu atat mai bine. Pe bune. Ba mai mult decat atat, oamenii de langa voi tot au creier si tot se intampla sa gandeasca. Da, da, si copilul vostru are creier. Si el tot gandeste, exact asa cum gandeati si voi la 5-6-7-8-9-10 ani. Si, contrar parerilor mamei voastre, prietenelor apropiate si celor 14 cumetre, sotul vostru tot gandeste. Destul de des chiar. Iubitul, la fel, gandeste. Si el se gandeste la voi. Ei, nu chiar non-stop, dar se gandeste. Si inca un secret (luati-l drept bonus): Un barbat daca vrea poate.

Update: Cel mai strasnic e faptul ca noi toate aceste momente le gandim. Si gandim si raspunsul oamenilor. Fara a-i intreba. Fara a le da posibilitatea sa gandeasca la randul lor si sa ne raspunda demn.

3 gânduri despre „Sfat gratuit

  1. Eu lectia asta demult am invatat-o! Desi trebuie sa admit ca uneori tare ma scarpena limba, atunci adaug doar, daca ai nevoie de sfta sau ajutor, intreaba si cere. Asta de la sot am invatat. Asa ca ai dreptate cind zici si parteneii gindesc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s