Iarna

Femeile pleaca iarna. Dupa-amiaza, intre spalatul veselei si stransul rufelor de pe franghie. Sau dimineata devreme, inainte ca cei ai casei sa se trezeasca si sa vada nelinistea din ochii lor. Iar daca barbatii pleaca la o alta femeie, femeile pleaca, de obicei, sa se gaseasca pe ele insele.

Dupa ani de neiubire, de anemie sentimentala, de liniste sufleteasca molateca si nopti caldute in care gandurile fugeau de la „ce mai face oare baiatul cela cu care avusesem o aventura in anul 3 de facultate” si „cat mai are oare”, plecarea, ce nu fusese niciodata o evidenta, devine o necesitate acuta. Ca si necesitatea vitala de a inspira si a expira si de a impinge copilul in momentul nasterii.

Femeile isi strang valiza absente. Toate aceste haine care au fost adunate de-a lungul anotimpurilor, nu mai au nicio valoare, decat valoarea sentimentala a anilor petrecuti langa un om care demult a incetat sa mai stranga roiuri de fluturi in burta, doar prin simpla sa prezenta. Bluza pe care o poarta la fiecare a doua zi de nastere a prietenilor de familie, rochia gri, purtata deja la trei nunti la care au fost invitati, paltonul de iarna, cumparat inca in timpul cand faceau dragoste de trei ori pe sampatana. Atat de demult. Acum ea nu-si mai completeaza „garderoba” cu piese mari, deoarece trebuie sa-l imbrace pe el. El, care a fost promovat.

Femeile ies din casa incet, vinovate. Dupa usa nu le asteapta dragostea vietii lor, pentru care ar fi in stare sa lipeasca cu banda adeziva gura lumii sau sa-si astupe cu un dop de beton gaura din suflet. Valiza e prea grea, umpluta cu obiecte cumparate in graba in ultimile zile inainte de plecare, cand dorinta de libertate si recunoastere n-a putut fi innabusita de grija pentru bugetul familiei; drumul spre noua destinatie – prea lung, ca si orice drum neplanificat. Desi ani la rand a trait in umbra duminicilor lancede, cand nu avea nimic mai interesant de facut, decat sa gandeasca o viata mai buna pentru fata cea tanara care mai traia timid intr-un colt luminos al sufletului ei.

Femeile pleaca iarna. Cand vremea e nemiloasa si zapada se transforma in glod. Cand trebuie sa supravietuiesti Craciunul pentru a ajunge la primavara. La primavara.

Nota: Alt articol de pe blogul meu alternativ bibelouri. Ne pregatim de iarna.

6 gânduri despre „Iarna

  1. @alobebe Cit priveste cartea – am citit-o si noi. De fapt am citit si urmatoarea – „Venus si Marte in pat”. Cred ca asta ne-a ajutat mai mult ca prima. ;)

    @paloma :))) asta io zis lu taica meu astazi! mersi

  2. Interesant. Scumpa mea a cetit si a concluzionat „ce bine a zis”, eu am cetit si zic – „wtf? eu iar n-am inteles nimic”.
    O fi destinul ca noi foarte rar sa va intelegem pe deplin?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s