E duminica la Paris

„Sitting there, alone in a foreign country, far from my job and everyone I know, a feeling came over me. It was like remembering something I’d never known before or had always been waiting for, but I didn’t know what. Maybe it was something I’d forgotten or something I’ve been missing all my life. All I can say is that I felt, at the same time, joy and sadness. But not too much sadness, because I felt alive. Yes, alive. That was the moment I fell in love with Paris. And I felt Paris fall in love with me…”

„They say a lot of things about Paris. They say it’s a place where artists find inspiration. They say it’s a place where people come to discover something new about their lives. They say it’s a place where you can find love.”

din filmul : „Paris, je t’aime”

„Nu trebuie sa merge in Montmartre sau la Sacre-Coeur ca sa ai Parisul la picioare: Parisul nu e o ingramadire de cladiri, ci o stare de spirit pe care o simti pretutindeni, in aer, in fulgii de zapada, in panoramele atat de cunoscute ale cladirilor de cinci etaje, mereu cinci etaje, nici mai multe, nici mai putine. E singurul oras din lume in care, doar dupa o jumatate de ora, te simti localnic.”

„Parisul e Paris …Avem Parisul bine sapat in circumvolutii, noi, romanii, cum soarele e incriptat in petalele si-n miezul florii-soarelui. Parsiul…e ca un gigantic pantec de femela de fluture ce-si raspandeste feromonii pe lume. I-am intalnit, inchistati, dar inca vii, presati intre pagini de carti, de unde i-am inspirat cu voluptate. De la revolutie incoace am fost poate de douazeci de ori in orasu-asta, si de fiecare data m-a apucat un fel de amok, o exaltare speciala, netraita de mine altundeva. E ca si cand as regasi un cartier uitat, unde-am trait candva sau poate doar l-am visat, si unde fiecare zid si nume de strada ma izbesc din plin cu un fel de revelatie: da, imi amintesc, am mai trecut o data, in alta viata, pe-aici. Cred sincer ca toti artistii romani au trait la Paris intr-o viata anterioara, altfel e inexplicabila puterea acestui oras asupra noastra”.

din „Frumoasele straine” de Mircea Cartarescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s