Craciun bisect

In calendarul meu, acest an este bisect. Inteleptii si astrologii de tot soiul susutin ca un an bisect este un an al incercarilor, cumpenelor si sacrifciilor.  Am gustat cate putin din toate, acum a ajuns si randul mancarii de peste, numita „sacrificiu”.

Sacrificiul meu din acest an este ca sarbatoresc Craciunul fara Ilinca. Craciunul fara Ilinca este mai putin Craciun, mai mult Paste. Aceasta, insa, ne-a fost intelegerea cu tatal ei – un an cu mine, un an cu el. Si fiecare se supune cand ii vine randul.

Cand Ilinca pleaca, pregatirile sint mari. Companii aeriene, notar, serviciu vamal care in fiecare an trebuie sa-mi raspunda la aceeasi intrebare, invoire de la scoala, mici cumparaturi, cadouri ce asteapta sa fie mpachetate. Totul trebuie sa fie pus la punct cand fata pleaca la tata. Or, Ilinca e, mai mult decat orice, fata tatei.

M-am obisnuit deja sa supravietuiesc acestor mici vacante, cand trebuie sa inventez altceva in locul activitatii de mama, care ma ajuta sa gasesc in fiecare seara motiv sa nu ies in oras la o sueta. De obicei, ma simt foarte amuzant cand in toata casa sint doar eu si mama mea, de parca cei 8 ani care ma despart de ziua in care am plecat din cuibusorul caldut pentru a deveni sotie si mama la randul meu, nici n-au existat.

Mama coace placinte si copturi, eu imi ocup cuminte timpul cu diverse maruntisuri, vorbesc la telefon cu aceeasi prieteni de acum un secol, citesc carti, exact asa cum citeam serile de iarna cand eram studenta. Totul pare ireal, de parca timpul s-a oprit, in asteptarea Ilincai care, intorcandu-se, va porni din nou ceasul vietii.

Intre timp, Ilinca e fericita. Vad licariri in ochii ei de cate ori ne vorbim pe Skype. Gura pana la urechi, parul valvoi- scapat de sub tirania bunicai, coafeza prin vocatie, care incearca sa recupereze timpul pierdut la un servici deloc femenin- Ilinca devine intruchiparea unui ingeras de fata. Dar cum altfel? Tata nu trebuie dezamagit.

Eu demult m-am impacat cu aceste mici „nedreptati”. Cu un Craciun complet doar o data la doi ani si cu un copil care se transforma doar sub privirile tatalui sau.

Cel mai important in aceasta poveste de Craciun este ca fetei mele ii stralucesc ochii. Ilinca e fericita = eu sint fericita. O axioma.

2 gânduri despre „Craciun bisect

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s