Amintiri din copilaria epocii ridicarii comunismului

De unele povesti niciodata nu ma satur. Cand bunica era in viata o tineam ore in sir la vorba. Despre cum a fost copil, despre cum fugarea flacaii de la poarta si despre ucenicia ei intr-un atelier de palarii de la Cernauti.

Ieri a fost randul mamei sa-si depene amintirile. Ale ei sunt putin altfel. Nascuta un deceniu dupa terminarea razboiului, mama a crescut cu alte idealuri.

Povestile ei sunt despre cele cinci kopeici (banuti) date de rudele care veneau de hram, despre suta de grame de bomboane ce puteau fi cumparate cu acesti bani. Despre cum odata, la o zi de nastere, mama i-a dat o rubla! Ce sarbatoare pentru pustoaica care abia incepuse scoala!

Apoi, mama mi-a povestit cum la doi ani cazuse de pe prispa si si-a rupt mana. Tata a dus-o pana in targ, la spital, sa-i puna ghips. De atunci a trecut mai mult de jumate de secol, insa amintirea fetitei mici cu bratul rupt inca joaca in ochii ei de un albastru clar.

Cand avea patru ani, parintii construiau casa, „mai la vale”. Mama mergea in fiecare zi sa le duca muncitorilor mancare.  Se tinea doar de marginea drumului, asa cum o invatatse mama ei. Mama era foarte responsabila. Este si acum. O calitate care ii lipseste Ilincai. Mie imi lipseste inspiratia sa i-o cultiv.

Cat inca traiau „la deal”, parintii o lasau singura acasa. Ii interziceau sa iasa afara, mai ales cand se stia ca tiganii au intrat in sat. Intr-o zi, micuta s-a itit de dupa perdea. Pe poarta intrau tiganii! Copila s-a pitit langa geam, ingrozita, dar foarte curioasa. Si-a adunat fortele, a inchis ochii si a miscat putin perdeaua. Cativa tigani se invarteau pe langa casa, apoi au iesit. Nu aveau ce lua. Buneii erau foarte gospodari si nu lasau nimic la intamplare.

***

Amintiri sunt multe. Si toate frumoase. In ele se ascunde o alta lume. O lume in care mama erao  copila slabuta, cu ochi albastri si par scurt. O lume indepartata, fantastica, care va exista independent de noi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s