Pentru cei de aici

Am inceput ziua de lucru prin a ne plange pe tara. Intr-adevar, de ce in Cehia e mai bine? Iar in Franta au, cel putin, 2 mari si un ocean? De ce imi duc copilul la o scoala in curtea careia se plimba cainii vagabonzi? De ce avem o viata culturala saraca? De ce suntem atat de inchisi la minte si prapaditi? Si tot asa. Pana in clipa in care mi-am spus ca oricum, sunt locuri mai sarace, mai triste, mai violente. Unde „sa traiesti” este un scop in sine. Si unde copiii au alte griji.

***

De exemplu Somalia. Acolo un lucru, cu siguranta, e mai simplu decat la noi: raspunsul la intrebarea ce cadou sa-i cumperi copilului cu vreo ocazie. Un Kalashnikov sau o grenada-doua. Asa cum au facut cei de la postul de radio a celei mai influiente gruparii islamiste din regiune, Al-Shabab. Copiii care au luat primele trei locuri la un concurs pe marginea Koranului, s-au dus acasa cu cate o suma de bani, un AK-47 sau doua grenade de mana. Cat timp ai nostri se joaca „de-a razboiul” cu arme din plastic, baietii de acolo stiu sa curete un automat adevarat si sa arunce o grenada.

Sau, de exemplu, adolescentele din Ma’ale Levona, o colonie israeliana din Cisiordania. Aici fetele de mici invata tehnicile rezistententei impotriva evacuarii satelor in care ele s-au nascut si au crescut. Si nu conteaza cine e drept. Ele lupta pentru ceea ce cred ca le apartine: locul unde au venit pe lume.

Exemple sunt multe. Copii mutilati, sleiti de foame, de munci, de nesomn, cu maini batatorite de la sapa si de la arme. Mame care exista, deoarece ceea prin ce trec ele zi de zi, nu poate fi numit viata.

***

Da, e mai bine acolo unde nu suntem noi. Acolo este si mare, si soare, si drumuri drepte, si prosti mai putini. Dar, noi suntem aici si pentru asta exista un motiv. Poate acel motiv sunt oamenii dragi de langa noi? Care SUNT. Si asta e atat de important.

foto Somalia: SomaliNet Forums

foto Ma’ale Levona: Tablet

surse: Radulova, New-Yorl Times, Tablet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s