Copilul parintilor lui

Se intampla ca Ilinca sa ma bucure de dimineata. Zic „se intampla” deoarece dimineata, prin definitie, nimic nu ma poate bucura. Trezirile sunt devremi, grele, ochii de plumb, iar creierul din terci de gris.

Azi dimineata, dupa 40 de minute de dans haotic prin casa, iesind in graba pe usa, aud de la mama „nu uitati de „familia mea!” Ah, da, uitasem…Una din temele pentru acasa era si o compunere orala la tema „Familia mea”.

Cu putin entuziasm m-am asezat in taxi si ma gandeam deja ca va trebui sa ascult urmatoarele 3 minute o insiruire cuminte si seaca despre „Mama mea are 29 de ani, tata 33 de ani si bunica 52 de ani. Mama la servici scrie (asa vede Ilinca lucrurile), tata invata studentii sa vorbeasca franceza, iar bunica ma ia de la scoala”. Compunerea clasica despre familie, turuita de toti elevii claselor primare.

Ilinca, insa, a fost mai isteata. Ea a alcatuit o istorioara surrealista despre cum era singura acasa si se juca cu motanul, asteptand-o pe mama. Apoi venise verisorul ei cu bunica lui, apoi bunicul ei, dupa care aparuse si un personaj imaginar…Si tot asa…pana venise mama.

Nu-mi venea sa cred. Ilinca a iesit din tipare. A doua oara deja de cand a inceput scoala (prima data se intamplase de 1 septembrie cand a refuzat, in ruptul capului, ca bunica sa-i faca cosite cu funde). Un sentiment placut m-a invaluit. Totusi Ilinca e fiica parintilor ei.

Nu stiu care va fi reactia invatatoareai la aceasta compunere deosebita. Sper, sper, tare sper ca nu o va opri, „pune pe calea cea dreapta”, interoga, da exemplul celorlalti copii care stiu unde lucreaza mama si tata, bunica si bunicul. Nu vrea nimeni sa-i omoare aceste porniri fanteziste, ochii visatori si usoara indiferenta pentru ceea ce se spune in clasa. Sunt sigura ca fiecare copil e de ajuns de inteligent sa invete ceea de ce are el nevoie. Trebuie doar sa avem incredere in ei.

foto: The Girl Called Laura via My compass points north

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s