Dare de seama de la prima zi de scoala

Prima zi de scoala a luat sfarsit. Semnul exclamarii l-am scos cu buna stiinta. Am pasit oare cu dreptul? Nu, nu cred. Dar prefer sa cred ca stangacii sunt mai creativi si…mai norocosi.

Am intarziat chiar din prima zi. Nu aveam cu ce ne deplasa. Chisinaul in zi de sarbatoare se transforma in orasul serviciilor de taxi care nu mai functioneaza. Patruzeci de minute petrecute cu telefonul agatat de ureche. Cu nervii agatati de varful degetelor ce formau numerele inutile. La 8.05, ora limita pentru aparitia noastra la scoala, si-a intors Universul fata spre noi. Si spre serviciile de taxi.

Festivitatea de deschidere a fost fada, haotica si pli-cti-si-toare. Copiii au fost tinuti 45 de minute in picioare sa asculte despre administratia locala, despre margaritarul si argintul ce curge pe bancile scolii, despre dascalii cu suflet de aur, despre dainuirea scrisului latin si alte fraze rasuflate, scrise in graba de metodista si directoarea adjuncta, citite de un adolescent cu vocea pitigaiata sau de „nus-care-papagal-de la-directia-de-invatamant”. Apoi, a aparut Plahotniuc. Care a iesit de pe estrada cu doua buchete de flori. „Ca un artist al poporului”, cum a comentat mama.

Voi trece peste cele trei mari bocete ale zilei in interpretarea Ilincai. Primul din cauza unei aterizari nereusite in maxi-taxi, care s-a soldat cu un cucui de mai mare frumusetea. Al, doilea- nici nu mai tin minte din care cauza a fost. Al treilea- din suprasolicitare, excitare maxima si oboseala mamei. Adica a mea. Altfel cum sa fie? Trebuie doar sa ramana aceasta zi in istorie. Prin nervi, stres, oboseala, alergare si…teme pentru acasa. Pe care le face bunica la bucatarie, deoarece mama are blog si nu are timp sa taie 10 cerculete rosii si 10 cerculete verzi. (La ce oare le-o fi trebuind aceste cerculete din hartie colorata? Care mai si miroase de te ameteste).

***

In fine…Cand ma asezasem la calculator sa scriu darea de seama de la prima zi de scoala a Ilincai, nu-mi iesea din cap o imagine cu o vechime de 7 ani. Eu cu Ilinca, atasata de pieptul meu, plimbandu-ne prin Amsterdam. Avea atunci vreo 55 de centimetri. Atat cat sa incapa pe genunchii mei. O scoteam des prin oras, pentru a supravietui singuratatii si izolarii intr-un oras fascinant, dar in care am picat nepregatita. Au trecut 7 ani. Ilinca e o frumusete de fata, de 1,25 m, incapatanata, lenta, visatoare. Parca nici nu au fost acesti 7 ani. Parca alaltaieri eram acolo, la cateva mii de km. de Chisinau cu un ghem de om lipit de corpul meu. A trecut timpul. Si numai datorita Ilincai sunt in stare sa-l masor.

Am copil de scoala. Si a venit deja randul meu sa tai morcovei din carton, sa fac betiosare de socotit din chibrituri si sa rezolv temele la matematica.

foto: Ilinca e fetita cu bentita alba

2 gânduri despre „Dare de seama de la prima zi de scoala

  1. Saracii copii arata in poza toti parca ar fi la inchisoare da nu la scoala, mie mi-i mila de ei, nu imi plac de loc cum sint facute clasele in scolile noastre, copiii asa de mici in clasa 1 nu ar trebui sa fie pusi sa stea asa ca soldatul in banca, clasa ar trebuie sa fie mult mai interesanta, in alte tari clasele sint aranjate asa ca copiii sa stea cite 4 la masa fata in fata unul cu altul, mesele sint colorate, este covor unde copii se aseaza in cerc si profesoara le citeste ori invata cintece, tori peretii sint incleiati cu materiale colorate, cifre, litere, cuvinte ca copiii sa invete vizual.

    • Viorica, sunt de acord cu tine. Insa, stii, eu cred ca parintii de la noi nu sunt pregatiti pentru astfel de schimbari radicale. Uneori ma indreb cine e mai rigid: parintele sau sistemul :)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s