Lectie de viata

Ilinca implineste saptamana aceasta 7 ani. O varsta simbolica, care, cum zice mama „te impune sa fii matur”. Sapte ani ai acestor copii sunt diferiti de sapte ani ai nostri. Imi vine sa cred ca ei sunt mai destepti, mai frumosi, ma zvelti, cu o minte mai iute, cu vorba mai ascutita si cu un viitor mai luminos. Chiar daca o parte din lumina va fi artificiala. Cei de sapte ani au mai multe posibilitati sa invete, sa experimenteze, sa se deplaseze si sa adapteze, decat am avut noi. Din aceasta cauza, lista lucrurilor care i lea-s putea transmite fetei mele se reduce semnificativ.

***

Este totusi ceva despre care as vrea sa pot sa-i vorbesc la cei sapte ani. Imi trebuie doar sa gasesc cuvintele si imaginile potrivite. As vrea sa-i spun Ilincai ca viata e usoara. Si ca oamenii care sustin contrariul sunt greoi si ei trebuie evitati. Si ca totul vine din cap. Iar un cap in care traiesc imagini si cuvinte grele nu poate gandi o viata usoar. Mai vreau sa-i explic ca nimic pe lumea asta nu ne apartine pe bune si ca e cu mult mai logic sa treci prin viata fara atasamente materiale, la fel cum e mai usor sa inoti fara palton si bocanci.

***

Mi-au ramas doua zile pentru a gasi cuvintele potrivite pentru un copil care deja are o viata putin deosebita de a semenilor sai. O viata care uneori o oboseste, alteori o exalteaza.

***

Ce credeti ca ar trebui sa stie copiii vostri despre viata? Sau ce i-ati invatat deja?

foto: via a nos enfants

4 gânduri despre „Lectie de viata

  1. Iti raspund maine, astazi nu mai prididesc sa te citesc dupa o absenta luuunga a mea, in care chiar nu am avut liniste. Trimit un gand si pentru mesajul plin de sinceritate pe care l-am primit cu ceva timp in urma. Multumesc, Diana.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s