Singur(a) acasa

Home alone!

Parintii mei nu isi prea puneau intrabari cand ne lasau singuri acasa, pe mine si pe fratele meu, care nu e cu mult mai mare. Cel putin acum, mama nu-si poate aminti niste retrairi exacte de pe timul cand eu aveam 4 ani, iar fratele 6 neimpliniti, iar ea inchidea usa dupa noi si pleca la servici.

Asta se intampla de obicei vara. Desi, poate era toamna sau primavara tarzie, deoarece vara noi eram la tara. Sau poate la inceputul verii, cand parintii nu gaseau 2-3 zile libere sa ne duca la bunei. Nu mai tin minte exact cum treceau zilele in care trebuia sa fim maturi si responsabili, pentru a nu-i dezamagi pe mama si pe tata care aveau o profesie foarte srtesanta.

Imi aduc aminte ca intr-o dupa-amiaza am incalecat balconul (locuiam la et.3), in alte zile imi faceam din matura chitara si cantam la ea in fata oglinzii, acompaniata de Demis Russos, alteori, cred ca, ma certam cu fratele,  deoarece mama se enerva seara si ne dadea la ambii cate un zdupac zdravan.

***

Timpurile, insa, s-au schimbat…(scriu eu si imi dau seama ce platitudine am scos din mine). Eu am ezitat foarte mult timp s-o las pe Ilinca singura acasa. Si, cum mama mea este cea care ii baga boamboane pe ascuns, tot ea a fost cea care a iesit intr-o dimineata din casa, a incuiat usa dupa ea si a plecat la magazin, lasand-o pe Ilinca singura. Vestea m-a adus in stare de semi-lesin. Fata mea, pe care imi era frica s-o las sa scoata pana in fata scarii gunoiul, a ramas acasa singura si inca pentru 30 minute! Ma gandeam atunci ca nu mai pot avea incredere in mama.

Dupa acel caz, am avut multe discutii cu oamenii apropiati despre varsta la care ne putem lasa copilul singur acasa. Parerile au fost diverse si nu depindeau nici de sexul persoanei chestionate, nici de studiile ei. I-am ascultat pe toti si, fiind diplomata din fire, le-am dat tuturor dreptate. Eu, insa, am ramas cu parerea mea, mai exact, cu nicio parere clar definita. Asteptam sa vina zana cea buna si printr-un gest cu bagheta sa-mi dea solutia sau, cel putin, pe Mary Poppins, care le stie pe toate ce tine de cresterea unui copil.

***

Cu timpul, am lasat-o cate putin singura acasa, insa nu mai mult de 45 de min. In timpul asta sunam de cate 3 ori sa verific ce face, suna nana, suna mama si suna nanul. Toti erau implicati in aceasta aventura. Eram intr-atat de stresata, incat ma temeam sa o las mai mult de 10 min. fara ocupatie, adica fara interlocutor, de frica sa nu-si bage degetele in priza sau sa calareasca balconul (desi ambele ispravi pot fi facute cu receptorul in mana).

***

Ufff, dupa acest intro lung, pot sa exclam: azi Ilinca a ramas singura  acasa 3 ore (sau chiar mai mult)! Si a supravietuit! Da, am sunat-o, insa numai de 2 ori. A sunat-o si una din nane, care a rezolvat cu ea exercitii la matematica vreo jumate de ora. Ilinca s-a pregatit constiincios pentru acest test al maturitatii. A ascultat lectia de protectie civila tinuta de mama mea si a trecut si o mica examinare. Si-a scris atent toate numerele de telefon utile intr-un caiet, nu a deschis niciun geam si nu s-a jucat la priza. Sunt mandra de fetita mea, desi imi amintesc ca la 6.5 eu deja imi inclazeam  singura borsul. Eh…dar acelea erau alte timpuri!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s