Dare de seama de la matineu sau ce au de castigat parintii atunci cand copiii lor nu sunt luati in seama

Ilinca, ingandurata

Ura! Matineul de iarna a Ilincai s-a consumat.

***

De mic copil mama, bunica si bunicul m-au invatat ca a minti este 1. rau 2. este pacat 3. este incomod. Din aceasta cauza, nu voi minti si voi spune purul adevar: nu-mi plac matineele. Da, stiu, Ilinca se pregateste o luna intreaga, are emotii, vrea sa fie cea mai buna si cea mai frumoasa, eu, insa, merg la aceste evenimente ca la niste corvoade.Motive sunt mai multe. Motive morale, financiare, materiale, de etica, de estetica si, la urma urmei, ma plictiseste sa privesc 20 de copii speriati, care impusca cu fraze ce nu le inteleg, care turuie poezii, care se ineaca cu scenete.

***

Ma opresc la scenete. Din toamna am observat ca in grupa noastra, la matinee, se vorbeste mult despre flacai, despre maritis, vraji, mandrute si alte obiceiuri seculare. Le imbascesc capul fetelor de pe acum, ca e mai important sa „plamadesti aluatul si sa dai paine la cuptor”, decat sa comunici cu potentialul mire. Apoi, li se mai baga in cap ca o fata buna si de treaba, e fata care merge la sezatoare si acolo face schimb de ocheade cu potentialul. Pana aici, toate bune si frumoase si cinstite si ca la oameni gospodari.

***

Noi suntem destepte, stim cum sa ochim direct in tinta

– Noi vrem mire frumos

– Cu automobil propriu

– Si cont in banca

– Cu tata director de firma

– Si daca firma da faliment?

– Nu-i nimic, ne va ramane casa cu 3 etaje.

***

Am sarit ca arsa. Nu-mi venea sa cred ca in 201o, cand lumea vorbeste despre egalitatea sexelor, oportunitati, cand Antonita Fonari organizeaza mese rotunde si ceaiuri unde se discuta despre lipsa femeilor in politica moldoveneasca si ce putem face ca din partea PLDM-ului sa fie macar o „reprezentanta” in Parlament, la gradinita, numarul nu stiu care, se recita, sus si tare, despre conturi in banca, automobile proprii si case cu 3 etaje. Toate castigate prin maritis, prin „calea cea de jos”, prin barter, prin carne vie si, daca imi permiteti, prin prostitutie. Invatata la gradinita, sustinuta de mama si tata.

***

Ilinca nu si-a avut partea in aceasta parodie de prost gust. Asta insa nu inseamna ca ea nu tine minte pe de rost toate replicile. Multumesc gradinitei, ca mi-au mai dat de lucru pentru cativa ani. Timp in care va trebui sa scot din capul ei toate aceste aberatii. Ca doar doamna educatoare are intotdeauna dreptate.

4 gânduri despre „Dare de seama de la matineu sau ce au de castigat parintii atunci cand copiii lor nu sunt luati in seama

 1. aveam ceva de spus da nu puteam tinti articolul potrivit, asa ca le insir aici ;)

  Poate depinde si de caracter sau de ambitii (lipsa lor)? Unor fete nu le trebuie nimic decat sa fie ‘duse’, altele merg (doar) singurele (sau alaturi, pe aceeasi linie) si doar pe drumul ales de ele (sau in comun acord ) ;)
  Am crescut in aceals mediu unde cresc fetele de azi in MD dar oare s-a schimbat chiar atat de mult in comparatitie cu acum 10-15-20 ani? Cu o bunica maritata la 15 ani si alta cu 5 fete la casa ce trebuiau ‘puse pe picioare’ cel mai probabil mi s-a ticsit si mie la greu idea de ‘femeie la locul ei’ si ‘barbat perfect’ numai ca nu stiu cum nu s-a lipit. Daca ma uit acum la botul meu de fata nu cred ca va fi nevoie sa ii explice nici ei cineva pe degete ce si cum are de facut, tot de ce are nevoie deja ii e in sange. La fel e si cu respectul de sine, cum sa il educi cuiva cand nu il simte din interior, ceva de genul omului daca nu poate fugi numai bataie poti sa ii dai cu de-a sila, restul – singur alege. Daca baietii privesc filme pline de agresiune nu e neaparat sa devena si ei la fel. Poate oi fi comparand eu merele cu perele dar mi se pare o lupta cu morile de vant.

  In fine, fara serviciu/ocupatie/independenta financiara m-as simti o closca, adica importanta, dar numai la ‘turtit’ si clocit. Altele se simt perfect confortabil in acest rol :)

  si nu cred ca fata ta va suferi de pe urma aberatiilor educatoarelor, e crescuta de tine asa ca fara sa ii explici multe ea vede, simte, creste in aerul din jurul tau si asta e mult mai aproape de orisice altceva, fii sigura ;)

  • Nata, sper. Desi, uneori ma sperie ca poate aduce un copil acasa venind de afara sau de la scoala.
   „Mama, da cofta, ma duc sa ma catai pe scranciob” – un nevinovat exemplu :)

 2. Despre matinee « Alo… BEBE!

 3. Asta da, MATINEU… « Alo… BEBE!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s