Economia de piata pe intelesul moldovenilor

Moldova a fost pe buna dreptate numita Planeta. Aici totul functioneza dupa un sir de legi aparte. Sau nu…nu sir. Sirul presupune ordine, la noi insa ordinea este un cuvant extraterestru.

Nu incetez sa ma minunez cum stim noi sa inventam roata in fiecare an, cum gasim demonstratii pentru cele mai aberante teorii, cum stim sa ne  convingem concetatenii de niste lucruri absurde, idioate si strigatoare la cer.

***

Nici pana in ziua de azi nu inteleg cine si cum fixeaza preturile in tara asta.  Cand m-am intors in Moldova nu am inteles si, iata, au trecut aproape 3 ani si inca ma intreb care sunt legile pietii dupa care functioneaza lucrurile la noi.

Mai pe scurt, am cumparat un set „caciula+fular” pentru Ilinca de la Oviesse. Si culmea! Ai nostri nu s-au obosit sa scoata cel putin pretul italian, sa nu ne zadare cu cei 3 euro pe care fericitii locuitori ai Iatliei i-au dat pe aceste accesorii, in comparatie cu moldovenii, care stiu rostul la facut bani si l-au vandut cu 149 de lei…Deci, de 3 ori mai scump!

Ce sa mai zic de tricoul cumparat ieri de ICHI cu 100 de lei? Fericita de mine! Eu l-am luat cu 100, cineva insa vara l-a luat cu 369 de lei. Ei si ce daca el in Franta a costat 9,90 euro?

 

***

Economia de piata si-a pus amprenta si pe gradinite. Aici, la fel, totul functioneaza dupa o logica de fier uzat. Vin matineele de iarna (acestei teme ii voi dedica un post aparte). Parintii incep deja sa se adune pe la colturi de vestiare si sa se susoteasca despre cat strang. Am fost chiar astazi martora unor astfel de susoteli. O mama a zis ca ar trebui de strans 250 de lei pentru matineu. Asa din pod, fara o foaie cu calculele necesare, care ar justifica suma. La care alta sare, ca nu, nu, 250 de lei e prea putin. Prea putin pentru ce? Pentru o grupa formata din 26 de copii? Compromisul a invins, cum se intampla de obicei la moldoveni.  A doua mama a soptit, foarte kafkian, ca „o sa se consulte” si va da raspunsul cat de curand. Sa se consulte cu cine? Cu Ministrul Educatiei? Cu Dumnezeu?

***

Explicati-mi, va rog.

2 gânduri despre „Economia de piata pe intelesul moldovenilor

  1. of, parca ai scris din creeru meu. ma doare tartacutsa drept in centrul care raspunde de logica cand incerc sa intseleg moldovenii. brrr. da de gradinitse vaapshe tac. nici nu vreau sa ma gandesc. yep. sunt fan al blogului tau. hadem la piva/apa/ceai… ori mai bine prin ospetse!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s