oda mersului pe jos

Foto: arhiva personala, toamna 2010

Cand eram eleva mergeam la scoala (care era in centru si eu locuiam nu chiar departe) pe jos. La o anumita rascruce, unde intrau in campul meu vizual si alti colegi care traiau in „mahala”, ma opream, ma ascundeam si asteptam ca ei sa treaca, ca apoi sa-mi continui linistita calea.

Am crescut, dar pe jos imi place sa merg tot singura. Pentru mine, mersul pe jos este cea mai buna si mai ieftina metoda de a ma mentine in forma. Cel mai important insa, mersul pe jos este cel mai bun antidepresant, prieten, psiholog si psihanalist. Si nu cere nimic. Nici bani, nici timp, nici echipament special. Nici vreme buna.

Cand te enervezi, de-ti vine sa ulri sau sa sugrumi pe cineva, tragi aer in piept, te incalti si iesi afara. Incearca traseul Centru-Valea Trandafirilor-Centru. La Valea Tandafirilor poti sa te opresti pe malul lacului mic ca sa admiri tremurisul apei. Recomand mai ales toamna si primavara.

Cand te-a parasit iubitul si nu-ti vine in cap niciun gand mai interesant decat gandul la el, incalta-te si porneste pe traseul X-Dendrariu-str. Mateevici-X. Poti sa nu intri in Dendrariu, doar mergi de-a lungul gardului, mai intai pe strada I. Creanga, apoi fa-o la dreapta si ia-o pe E. Coca, apoi la stanga si urca pe V.Lupu in deal pana la A. Mateevici. De acolo te descurci…

Cand esti fericita, scoala-te mai devreme si incearca sa vezi orasul la ora cand majoritatea oamenilor, mai putin fericiti, dorm. Chisinaul, la inceputul zilei, nu  e cu nimic mai prejos decat Parsiul. Incearca sa aprinzi acele clipe si, crede-ma, viata iti va parea mai frumoasa. Se recomanda, mai ales, vara.

Si, cel mai important, nu cred atunci cand cineva imi spune ca nu are timp pentru a merge pe jos. Eu ies din casa cu 10 minute mai devreme. Ma scol sambata sau duminica inaintea tuturor, ca sa pot face un mars pana la Dendrariu. Daca sunt ocupata diminetile, las fata pe capul cuiva seara, dar tot gaesesc timp pentru cel mai fidel prieten al meu. Dar cand dormim? In mormant, cum zice mama, caci la pensie ai sa ai insomnie :)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s