Toamna

Foto: arhiva personala

Toamna se numara bobocii…si barbatii plecati de-acasa peste vara.

Dupa ce au iernat la caldut, cu supa si cafea in fiecare zi, dupa ce au trecut alaturi de ea prin anemia de primavara, decid sa-si intinda aripile si sa plece. Si pleaca toti vara, atunci cand multor viata le e mai draga, cand poti sa stai pana dimineata la terasa Palatului National si cand visele par la o intinsatura de mana si crezi ca impreuna cu el totul e posibil.

Dar Dumnezeu cu ei, barbatii. Plecati sunt, plecati sa ramana. Eu, la timpul meu, am adoptat o alta tactica. Am plecat prima si vreau sa spun ca nu e mare diferenta intre a parasi si a fi parasit. Oricum, trebuie sa iai viata de guler sau de gat si sa te inveti sa traiesti singura.

Drumul e lung. Si trece de multe ori prin casa parinteasca, care atat de mult ai vrut s-o lasi, prin reprosurile mamei, care „ti-a spus ea, dar tu n-ai ascultat”, prin gasirea primului job dupa concediul de maternitate si prin neincrederea in propriile forte atunci cand trebuie sa platesti serviciile comunale sau sa chemi un electrician.

Dar cel mai lung drum e cel care trece prin gura lumii. Lumea care le stie pe toate. Chiar si faptul ca nu mai ai nicio sansa sa „fii luata cu un copil in brate”. Pentru ei esti un caz clasat.

Lumea insa nu stie  (si nici tu nu ai de unde sti in momentele in care crezi ca ti-ai ratat viata in cel mai trivial mod) ca cele mai mari victorii incep tocmai atunci cand trebuie sa recunosti sus si tare, ca nu, nu ai „barbat” si ca „da” iti cresti singura copilul, atunci cand iti alegi singura casa in care vei trai, atunci cand alergi dimineata la gradinita, iar de acolo la servici, ca seara sa treci iar prin gradinita si esti ultima care-si ia copilul acasa, deoarece „da” tu esti „mama singura”. Victoriile continua cu prima vacanta in doi cu micutul, cu privirile languroase ale barbatilor care au neaparat fantezii cu mamici tinere si cu ura femeilor maritate pentru care tu, cea divortata, prezinti un pericol.

Cea mai mare victorie e, insa, atunci cand incetezi sa mai astepti. Sa astepti barbatul. Indiferent cine-o fi. Cel care a plecat sau cel care neaparat trebuie sa vina  sa te salveze…

2 gânduri despre „Toamna

  1. Vara « bibelouri

  2. Vara « Alo… BEBE!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s