Cuvinte interzise

Cand eram mica credeam ca toti parintii invata intentionat un set de cuvinte menite sa sperie copiii si sa-i „puna la punct”. Si mama si tata si, mai laes, bunica, toti stiau si pronuntau cu atita venin si placere sadica aceste imbinari de cuvinte. Din tot vocabularul de atunci, imi aduc bine aminte cat de tare ma bagau in speriati „cu ma-ta sa vorbesti asa” sau „of, gurita ceea”, suierate printre dinti de bunica, sau „las’ ca vorbim acasa” pronuntate sententios in receptor de mama sau „cand ai sa ai casa ta ai sa faci ce vrei acolo” auzite pe la varsta pubertatii. Tata ma lua pe sus cu „ia uite la dansa, mare cucoana!”

Pe linga frica si dezgustul pe care mi le provocau toate aceste vorbe spuse, fara indoiala, la suparare, nervi si oboseala, ele mi-au trezit si dorinta de a fi altfel cu copiii mei.

Si uite, acum cand sunt si eu mama, cand chiar pot fi altfel, imi dau seama ca unele cuvinte chiar se transmit din generatie in generatie, ca o mostenire (blestemata). De cate ori nu m-am prins ca-i spun fetei mele:

  • las’ ca suna tata, ai sa vezi tu atunci!
  • cand ai sa ai casa ta, ai sa faci ce vrei acolo!
  • daca nu strangi in camera, ai sa vezi ce-ai sa patesti!
  • taci, gata, ma doare capul!
  • toti copiii ca copiii, numai tu o alintatura!
  • daca nu maninci, nu iesi din bucatarie! etc.etc.etc.

Cred ca fiecare mama/tata (chiar si cei care se cred pe bune in epoca tehnologiilor avansate) are in aresenalul sau un sir de cuvinte intrezise, lipsite de orice logica si bun simt, deoarece daca am sta si le-am analiza continutul am intelege ca sunt niste aberatii. Ca doar trebuie sa fii chiar un parinte sadic (sau paranoic/sau ambele) ca sa-ti lasi copilul inchis in bucatarie pana ce el isi termina farfuria cu supa/hrisca/macaroane cu lapte.

Si apoi, ce poate fi mai enervant si mai dezarmant pentru noi, cei cu arme din astea verbale, decat atitudinea copilului, care: a) nici nu mai reactioneaza; b) culmea nesimtirii-isi permite sa rida! Iata un exemplu (ca replica la „daca nu strangi in camera, ai sa vezi ce-ai sa patesti”):
In the box :P

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s